Οδηγίες Χρήσης Κοσμημάτων

Ο χρυσός ως μέταλλο χαρακτηρίζεται αυθεντικός, ωστόσο  όλα τα χρυσά κοσμήματα χρήζουν φροντίδας και ιδιαίτερης προσοχής προκειμένου να παρατείνουμε την διάρκεια «ζωής» τους απολαμβάνοντας τα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για την ασφαλέστερη χρήση τους, καθώς επίσης και για τη συντήρησή τους πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες συμβουλές.

Υπάρχουν περιστάσεις καθημερινά στη ζωή μας όπου θα έπρεπε να αποφεύγουμε τη χρήση χρυσών κοσμημάτων. Πιο αναλυτικά, δεν πρέπει να φοράμε τα χρυσά μας κοσμήματα:

    • Στο μπάνιο: Το ζεστό νερό σε συνδυασμό με τα αφρόλουτρα μπορούν να βλάψουν ένα κόσμημα, καθώς με την υγρασία και τις διάφορες χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στα σαμπουάν, το κόσμημα αλλοιώνεται σε χρώμα, γυαλάδα και λάμψη.
    • Σε δουλειές με έντονη χειρωνακτική εργασία: Σε χειρωνακτικά επαγγέλματα απαγορεύεται η χρήση κοσμημάτων, καθώς μπορεί αφενός να καταστραφεί το κόσμημα κι αφετέρου να μας τραυματίσει.
    • Όταν πραγματοποιούμε οικιακές εργασίες: Ακόμα και τα πιο μαλακά καθαριστικά (απορρυπαντικό πιάτων) εμπεριέχουν χημικές ουσίες που στερούν τη γυαλάδα των κοσμημάτων, πόσο μάλλον τα βαριά καθαριστικά όπως η χλωρίνη που έχει τη δυνατότητα να αλλοιώσει οπτικά ένα κόσμημα όσον αφορά τη γυαλάδα του και το χρώμα του. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση κοσμημάτων, ή τουλάχιστον να τα προστατεύουμε, φορώντας ειδικά γάντια.
    • Όταν βάζουμε κολόνια/άρωμα/κρέμες σώματος: Θα ήταν συνετό κατά τη χρήση όλων αυτών των καλλυντικών ουσιών να έχουμε βγάλει τα χρυσά μας κοσμήματα κι η χρήση τους να γίνεται σε γυμνό δέρμα κι όχι πάνω σε αυτά, καθώς οι χημικές ουσίες των καλλυντικών μπορούν να θαμπώσουν τα κοσμήματα ή ακόμα και να προκαλέσουν την κατά μέρους οξείδωσή τους (σε κοσμήματα λιγότερων καρατίων – βλ. ιδιότητες κραμάτων – κοσμήματα 9Κ). Κοσμήματα που είναι διακοσμημένα με πέτρες ζιργκόν ή άλλες ημιπολύτιμες πέτρες δεν είναι δυνατόν να διατηρήσουν τη γυαλάδα τους και τη λάμψη τους όταν κάνουμε καθημερινά χρήση κολόνιας ή κρέμας σώματος πάνω τους.

Αυτές είναι μερικές βασικές περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση κοσμημάτων προκειμένου να τα προστατεύσουμε από τη φθορά της χρόνιας χρήσης τους. Και φυσικά, η σωστή αποθήκευση στις συσκευασίες τους μπορεί να τα προφυλάξει ακόμα κι από τους παράγοντες που δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε όπως η υγρασία του περιβάλλοντος.